Plesna meditacija

 Plesna meditacija je duhovna disciplina namijenjena svim plesačicama bez obzira na plesno iskustvo. Plesna tehnika je dobrodošla kao temeljna baza plesa, ali u plesnoj meditaciji je nevažna, jer se jednostavno spontano prepuštamo ritmu i istražujemo svoje biće – svoju svijest, osjećaje. Igramo se sa svojim tijelom, istražujemo pokrete. Nakon nekog vremena gubi se osjećaj za prostor i vrijeme, transcendiraju se granice duha i tijela, plesačica se stapa sa glazbom i gubi u dubinama svojeg bića – ostaje samo ples…

Za razliku od ostalih meditacija, u plesnoj meditaciji imamo otvorene oči i aktivno koristimo svoje tijelo.

Plesna meditacija se bazira na slobodnom i spontanom plesu. Takav način plesanja važna je duhovna disciplina, i izvrsna je antistres terapija, jer se dubinski opuštamo i relaksiramo.

Plesna meditacija može biti sa velom, trakama, šalovima ili jednostavno bez rekvizita.

U duhovnoj dimenziji Somadance-a naglasak stavljamo na potpunu spontanost u plesu. Na taj način izražavamo našu slobodnu volju, bez nametanja pravila, koraka, položaja, obrazaca. Ovdje je u prvom redu naglasak na izražavanju potpune slobode bez pravila i ograničenja.

Ritmički nezadani pokreti tijela stvaraju stanje ekstaze, koja u plesačici otkriva nove dimenzije stvarnosti, i dovodi smisao plesanja do otkrivanja i slobodnog izražavanja sebe, a zatim do otkrivanja i izražavanja božanskog u sebi.

Iako i umjetnička i duhovna dimenzija plesa sadrže sličnosti u kreativnosti, rekla bih da je bitna razlika što kroz umjetnički ples mi sebe izražavamo publici, dok u duhovnom plesu je naglasak na istraživanju samog sebe unutar svoje svijesti. U duhovnom plesu – plesnoj meditaciji transcendiramo granice duha i tijela i bivamo odvedeni u razne dubine svoga bića…

Drevni trbušni ples i meditacija uvijek su išli zajedno, ruku pod ruku…

S ljubavlju prema plesu,